Saluti,
Daca faci oarecum clasic, nu e scump. Daca te apuci si faci matrite, se schimba lucrurile. Daca mai arzi si vreo 30-40 motoare pe an, cum am facut anul asta, e groasa (6-7 Euro/motor).
Planuri: in general nu fac planuri, de nici un fel.

Am modelat 3D strict ce trebuia pentru matrita si cu asta basta. Am modelat odata un bot pentru un prieten, dar e irelevant: nu mai folosesc boturi mari la modele, ci numai tubul portmotor.
Am facut si doua modele cu nervuri in trecut, desenand toate nervurile in CATIA, etc. Aripile matritate sau spuma/sticla/carbon vid desi mai grele, mi-au iesit mai bune.
N-am facut calcule aerodinamice, decat elementare: cma, volum ampenaj orizontal. Profilul de la aripile matritate: MH-32 - l-am si cunoscut pe Martin Heperlee in persoana.
Am ceva poze, dar ultima creatie nu apare in poze prea mult.
Nu e greu de zburat asa-ceva, decat daca modelul are probleme de centraj, rigiditate, simetrie, etc. Mai greu e cu termica, cu incadrarea in timp la aterizare, la nivel de concurs.
Urcarea pe verticala, corecta e o problema care se rezolva din calaje, mai ales al AO. E clar ca pui aripa aproape pe zero, ca sa elimini din autocabraj. Motorul e la un unghi acolo, iar daca te joci un pic cu calajul AO, l-ai rezolvat si urca relativ singur, fara trimaje pe care uiti sa le faci: trimaj de decolare, de planare, etc.
Rampa: 4 betze sau tevi de aluminiu extrudat, sau fibra de sticla, sau carbon, cu ceva care sa le tina in pozitie, plus un sistem de infigere in pamant.
Cand e seceta, e naspa cu infiptul.
Meseriasii folosesc piston. Am 80-100 Euro de-un piston, dar trebuie curatat/spalat dupa fiecare lansare, asa ca lenea imi provoaca o retinere.
Asta a fost in 2009: prima aripa vacuum bagging: styrodur, sticla, carbon unidirectional. Grea, dar buna.

Model pe rampa

Lansare 2009

Matrita, 2010

Diverse experimente nefinalizate: carbon tissue, airex, unidirectional carbon

Vac-bag in matrita, 2010. Aripa urata, dar a mers in concursuri cale de vreo 27 de lansari.

Lansare 2010

Poate se vede ceva din sandwich

Fabricatie 2011 - cateodata mai fac cadouri unora - aripi, si altele. Sponsorizez modelisti stipendiati de stat.

Modelul curent, 2011