Pentru ca am promis sa scriu ceva despre depron am sa postez aici „cum lucrez eu” cu depronul. Scriu „cum lucrez eu” deoarece nu sustin ca asa este cel mai bine. Postez aici, insa daca este cazul se poate muta in alta parte sau crea alt topic.
„Depron” este de fapt o marca inregistrata apartinand societatii olandeze Depron B.V. (
www.depron.nl ) producatoare de ambalaje pentru alimente. Poate tocmai de aceea cand cautati depron pe la comercianti si nu pricep ce doriti, sunteti nevoiti sa amintiti de „tava de mici”. Ca si in cazul Xerox, denumirea s-a extins de la producator la produs. In fapt este vorba de un polistiren extrudat. Mai poate fi intilnit si sub denumirile Gediplac sau Climapor. De obicei se gaseste (se gasea) la magazinele de bricolaj in placi de grosime 3 sau 6 mm si sunt ambalate cate 10 placi, insa am vazut placi de 3mm ambalate cate doua.
Din fabricatie depronul prezinta o „fibra” (ca si lemnul) si asta il face sa aiba un sens „favorit” de pliere sau de rezistenta.
MODELUL: Depronul este utilizat in special pentru modele de anvergura mica (indoor, slow-flyer, park-flyer). Cel mai simplu este sa cautam un plan pe internet. Mai simplu de construit sunt modelele cu fuselaj in cruce si aripa fara profil. Cu cat modelul are mai multe forme curbe, cu atat este mai greu de construit, insa si rezultatul va fi pe masura muncii depuse. Dupa ce gasim planul care este pe gustul nostru il printam fie acasa (A4), fie la un centru de copiere. Trebuie avuta mare grija la ordinul de marire. In cazul printarii pe A4 se lipesc apoi foile intre ele cu banda adeziva avand grija la alinierea lor. Odata avut planul trecem la decuparea sabloanelor. Unii lipesc planul pe carton si apoi taie piesele. Aceste sabloane rezista mai mult in timp. Eu tai piesele din hartie (decupez planul printat) si apoi le utilizez ca sabloane asezandu-le pe depron si fixandu-le din loc in loc cu banda adeziva. Se traseaza cu pixul conturul pieselor pe depron.
TAIERE: De obicei la depron taiem perpendicular pe placa. Am vazut insa intr-o revista franceza (RCM) o metoda de a taia paralel cu fata placii pentri a o subtia. Se pune placa pe o masa plana (sau geam), se aseaza alt geam deasupra si se taie cu fir cald subtire placa folosind ca ghidaj doua sarme de otel de 1.5 mm. Din placa astfel obtinuta a fost construit un model Fokker D VII avand anvergura de 49 cm si greutatea 50 grame (43 grame nevopsit). Constructorul se numeste Francis Talar.
Taierea „clasica”, adica perpendicular pe placa sau sub un anumit unghi, se face folosindu-se cutter-ul. In trecut foloseam un dispozitiv construit de mine ce consta dintr-o lama de ras prinsa intr-un maner. Am renuntat la acesta in favoarea cutter-ului. Trasez pe depron cu pixul piesele de decupat si apoi tai avand grija ca taietura (muchia ei) sa fie perpendiculara pe placa (de obicei nu-mi iese). Sub placa de depron pun un blat de bucatarie (chiuveta) insa cu fata lucioasa in jos. Taieturile in linie dreapta le fac cu ajutorul riglei metalice.
ADEZIVI:
ATENTIE ! Depronul se topeste la contactul cu cianoacrilatul obisnuit!De asemenea trebuie evitati adezivii care contin solventi. Inainte de a folosi un adeziv pentru prima oara, incercati-l pe o mica bucata de material. Eventual lipiti doua bucatele intre ele, astepteti sa se intareasca bine (dureaza mai mult sau mai putin, in functie de adeziv) si apoi verificati daca materialul a fost afectat, rezistenta lipiturii sau aspectul estetic. Unii adezivi arata urat dupa intarire (galben-maro) sau expandeaza. Asa ca este bine sa cunoasteti comportamentul acestora inainte de utilizare.
1. Foam Speed (Robbe) Citez de pe pagina distribuitorului:
„Adeziv tip super-glue (CA) special pentru Polystyrene, Styrofoam, Depron, EPP, Arcel, Elapor si alte materiale injectate. Ideal pentru reparatii rapide si in plus este mai usor decat alti adezivi. Continut: 20 g . Timp de uscare: 10 - 30 secunde” Al meu se intarea in 3-10 secunde. Pentru o buna lipitura se poate folosi Spray activator.
Exista in diverse prezentari in functie de vascozitate.
Eu am folosit foarte putin acest adeziv si numai la depron de 3 mm. Adezivul meu s-a intarit in recipient la ceva timp de la deschiderea flaconului. Nu pot preciza daca trecusera saptamani sau luni.
2. Colle Bois Polyurethane D4 (Bison)
Adeziv poliuretanic monocomponent. Expandeaza. Lipitura are culoarea galben-maro. Se intareste in cateva ore. L-am folosit mai degraba la polistiren (expandat) decat la depron. Exemplu de utilizare (la mine): fixarea unei tevi de carbon in interiorul unei aripi de polistiren expandat.
3. Universal Hobby Glue (Bison) (fara solventi)
De fapt trebuia sa-l prezint intai pe urmatorul, insa pastrez ordinea din fotografie. Se pare ca este urmasul lui Universal Hobby (clasic) care a disparut din magazine. A reaparut in doua variante dintre care una este fara solvent (flacon cu verde). Acesta poate fi utilizat la depron.
4. Universal Hobby (Bison)
Hobby Universal (clasic) m-a impresionat placut de la prima utilizare. Lipeste bine (lipitura este mai rezistenta decat depronul). Transparent, nu murdareste. Minusuri: se intareste mai greu (ore), face un fel de „atze”. Nu l-am mai gasit prin magazine. L-am inlocuit cu cel de mai sus. Ambele sunt bune atunci cand nu te grabesti sau ai nevoie de un timp mai lung pentru a fixa componentele intre ele. Nimeni nu-si doreste ca adezivul sa se usuce inainte de a fi aplicat in intregime.
5. Epoxy 5 min (Bison)
Adeziv bicomponent. Se prezinta ca seringa dubla (avantaj la dozare). Transparent. Se intareste cam repede (dupa gustul meu). Bun pentru reparatii marunte (si grabite). Nu mai stiu pretul dar era cam scump.
6. Epoxy Universal (Bison)
Bicomponent, seringa dubla, galben-maroniu. Se intareste greu. Uneori sunt necesare 24 de ore.
7. Poxipol Transparent
„Cei din urma vor fi cei dintai”. Ultimul adeziv cu care am facut cunostinta acum cativa ani, insa primul in ordinea preferintelor. Bicomponent, transparent (totusi in timp ingalbeneste, mai ales cand e folosit in exces). Se intareste in circa 10 minute asa ca il folosesc si acasa (construit), si la camp (reparatii, daca e cazul). Il folosesc mai mult la depronul de 6 mm. Singurul dezavantaj: Sunt doua tuburi (A si B) si intotdeauna prepar o cantitate mai mare decat necesarul. Unii au incurcat capacele tuburilor intre ele si nu le-au mai putut desface. Eu nu am patit-o (inca).
VA URMA