3. The IAR 80 & IAR 81 - Airframe, Systems & Equipment / Radu Brinzan / SAM Publications / 2011 / ISBN 978-1-906959-19-7
Cea mai recenta carte ce trateaza acest subiect.
Format aproximativ A4 (297x210), fotografii alb-negru, desene detaliate (scara 1/72), reproduceri dupa ilustratii tehnice de epoca si infografii ce detaliaza structura si sistemele avionului.
Autorul (cunoscut machetist static) trateaza subiectul din perspectiva tehnica; este prezentata geneza avionului, versiunile si detaliile constructive. Textul (in limba engleza) este redactat intr-un stil clar si concis. Lucrarea exceleaza grafic: fotografii de epoca, reproduceri ale ilustratiilor tehnice originale (manuale intretinere/ piese de schimb) si infografii. Este prezentata extrem de detaliat celula, motorul, sistemele si echipamentele (tren de aterizare, plansa de bord, armament). Cartea aduna toate ilustratiile tehnice de epoca pe care le-am vazut eu pana acum (in diverse lucrari) si adauga ceva in plus. Mi-ar fi placut ca macar o parte din desene sa fie reproduse si la o scara mai mare.