Februarie 23, 2012, 04:29:49 am

Autor Subiect: Carti aviatie Ro si nu numai  (Citit de 65 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline mvpricop

• Moderatori
  • Membru Junior
  • Mesaje postate: 70
  • Gen: Bărbat
    • Vezi Profilul
Carti aviatie Ro si nu numai
« : Ianuarie 08, 2012, 02:11:23 pm »
Am fost intrebat de un prieten aviator acum o vreme de o carte de planoare. Am aflat doar cum se numeste, iar colegul a gasit-o gata pe net.
Este cea mai ampla carte de planorism romaneasca "Un secol de planorism - spicuiri", Constantin Atanasiu.
Gasim si o prezentare de Cornel Marandiuc a cartii. Ati gasit deci si revista online Orizont Aviatic. Din pacate s-a oprit, dar este online.

Cine este Cornel Marandiuc? A scris "Inimi cat sa cuprinda cerul patriei".

Ma rog, cine mai are, sa ne puna. Pe astea le am deja, le-am si parcurs si de asta le mentionez.
« Ultima Modificare: Ianuarie 08, 2012, 02:16:13 pm de mvpricop »
Zbor pentru popor!

Offline Big

• Administratori
  • Membru
  • Mesaje postate: 126
    • Vezi Profilul
Re: Carti aviatie Ro si nu numai
« Răspuns #1 : Ianuarie 08, 2012, 02:38:49 pm »
Marndiuc si Davidovici - musai de citit pentru un amorezat de aviatie!
Frogs can fly!

Offline mack

• Membru Nou
  • *
  • Mesaje postate: 36
    • Vezi Profilul
Carti despre IAR-80
« Răspuns #2 : Ianuarie 09, 2012, 07:30:38 pm »
Salut,

Colegii mei au evocat nume mari de autori aeronautici de la noi.
Eu am sa trec foarte repede in revista cartile aparute pe la noi sau aiurea despre avionul IAR-80. Voi mentiona doar cartile (nu si revistele) in care a fost tratat exclusiv acest avion.

1. Vanatorul IAR-80, istoria unui erou necunoscut / Dan Antoniu si George Cicos / editura Modelism / 2000 / ISBN 973-8101-07-7
Dupa cunostinta mea este prima carte ce trateaza exclusiv acest subiect; formatul este aproximativ 240x165, 320 de pagini alb-negru
Textul (in limba romana) aduna o sumedenie de informatii inedite, tehnice si istorice dar in ansamblu lucrarea sufera din punct de vedere grafic. Fotografiile - foarte interesante in marea lor majoritate - sunt reproduse in format mic si la o calitate "sub-suportabila". Lipsesc cu desavarsire desenele sau schitele tehnice. Pentru machetisti/ aeromodelisti valoarea adaugata este minima dar cartea are meritul incontestabil de a aduna intre coperti - pentru prima data - informatii despre acest avion.
I fly aeroplanes, radio controlled aeroplanes

Offline mack

• Membru Nou
  • *
    • Vezi Profilul
Carti IAR-80
« Răspuns #3 : Ianuarie 09, 2012, 07:53:13 pm »
2. IAR-80 "le heros meconnu" / Dan Antoniu si George Cicos / editions TMA / 2008 / ISBN 2-915205-08-6
Aceasta a doua carte poate fi considerata o reeditare a cele anterioare, numai ca vorbim despre o versiune revizuita si adaugita.
Formatul este aproximativ 305x215, cu 288 de pagini bogat ilustrate alb-negru si color. Textul (in cvasitotalitatea lui in limba franceza) vizibil inspirat din cel anterior este de aceasta data pus in valoare de conditiile grafice ale cartii. Ne bucuram de reproduceri de calitate (in marea lor majoritatea alb-negru), de desene tip "trei vederi" (la scara 1/72) pentru fiecare serie de fabricatie in parte si de o axonometrie a avionului. Se adauga ilustratii reproduse din manualul de piese de schimb (al avionului) dar si o multitudine de profile color cu schemele de vopsire. Pentru machetisti/ aeromodelisti cartea este o buna sursa de informatii. Din pacate, scara mica a desenelor si lipsa sectiunilor fuselajului limiteaza utilizarea acestora pentru o macheta zburatoare.

Offline mack

• Membru Nou
  • *
    • Vezi Profilul
Carti IAR-80
« Răspuns #4 : Ianuarie 09, 2012, 08:44:34 pm »
3. The IAR 80 & IAR 81 - Airframe, Systems & Equipment / Radu Brinzan / SAM Publications / 2011 / ISBN 978-1-906959-19-7
Cea mai recenta carte ce trateaza acest subiect.
Format aproximativ A4 (297x210), fotografii alb-negru, desene detaliate (scara 1/72), reproduceri dupa ilustratii tehnice de epoca si infografii ce detaliaza structura si sistemele avionului.
Autorul (cunoscut machetist static) trateaza subiectul din perspectiva tehnica; este prezentata geneza avionului, versiunile si detaliile constructive. Textul (in limba engleza) este redactat intr-un stil clar si concis. Lucrarea exceleaza grafic: fotografii de epoca, reproduceri ale ilustratiilor tehnice originale (manuale intretinere/ piese de schimb) si infografii. Este prezentata extrem de detaliat celula, motorul, sistemele si echipamentele (tren de aterizare, plansa de bord, armament). Cartea aduna toate ilustratiile tehnice de epoca pe care le-am vazut eu pana acum (in diverse lucrari) si adauga ceva in plus. Mi-ar fi placut ca macar o parte din desene sa fie reproduse si la o scara mai mare.
« Ultima Modificare: Ianuarie 09, 2012, 10:43:49 pm de mack »

Offline marinaru

• Membru Nou
  • *
  • Mesaje postate: 4
    • Vezi Profilul
Doru Davidovici
« Răspuns #5 : Ianuarie 10, 2012, 11:34:09 am »
Marndiuc si Davidovici - musai de citit pentru un amorezat de aviatie!
Am dat o scurta cautare pe ebayul romanesc dupa cuvantul Davidovici si ia uitati ce se gaseste:
http://www.okazii.ro/cautare/davidovici.html?autoc=write

« Ultima Modificare: Ianuarie 10, 2012, 11:44:31 am de marinaru »
Magelan, cu rabdare si ciocan.