Autor Subiect: Norme de rachetist mai mult aeromodelist  (Citit de 43 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline mvpricop

• Moderatori
  • Membru
  • Mesaje postate: 130
  • Gen: Bărbat
    • Vezi Profilul
Norme de rachetist mai mult aeromodelist
« : Decembrie 31, 2011, 12:50:07 pm »
Va prezint "normele" mele si altele.

1. Nu fac motoare.
2. Nu fac fitile.
3. Aprinderea se face numai electric in competitiile FAI.

La antrenament, cand ne e lene sa desfasuram cablurile de aprindere, mai dam cu fitile clasice (cand avem), pe care le aprindem cu bricheta sau tigara. Cu tigara se aprind de departe cel mai fain, dar trebuie sa aprinzi tigara. ;)

Folosesc fitile profesionale de artificier, nemtesti. 100 buc. costa aproximativ 30 Euro. N-am ratat niciodata o aprinderea pana acuma cu ele, dar trebuie grija sa i-o dai exact la gaurica. ;)
Acumulator aprindere: LiPo 3s-4s sau Pb-acid-12V. Prefer si merg pe LiPo 4s. Un acumulator obosit e foarte bun.

Am dat numai cu motoare de competitie, clasa E: sarbesti, slovace si nemtesti. Nu mi-a explodat niciunul, dar sincope in functionare am intalnit.

Stiu ca a face motoare e o stiinta, un hobby, o placere. Acum vreo 24 de ani am incarcat si eu un motor de 2.5Ns ars cu un amestec de KNO3, sulf si un pic de carbune vegetal. N-am facut nici o isprava. Din pacate nu fac motoare de nici un fel, sunt doar consumator de motoare numai de competitie.

Performantele care se obtin cu motoare de competitie, la clasele specifice, efortul de concurs, sunt toate cred, suficiente ca sa astampere foamea de experimente periculoase. Rachetismul in principiu, e zbor liber (mai putin rachetoplanele RC). Deci, poti sa alergi 10Km dupa o racheta lansata cu 2.5 sau 5Ns - cateva grame de combustibil. La o clasa, ai trei lansari in concurs si inca una, cel mult doua, daca intri in baraj. Rachetistii adevarati (nu eu) fac multe clase: 5,6,7. In 3-4 zile de concurs, le ies ochii din cap (scularea la 06:00). Nu oricine poate sa faca efortul asta la un campionat national, european, mondial. Chiar se vehiculeaza ideea de a schimba clasele de competitie, ca sa fie mai accesibile ca efort, mai spectaculoase pentru public, pentru ca nu sunt foarte multi concurenti la nivel global.

O racheta de inaltime cu 2 trepte a cate 2.5Ns, merge pana la aproape 700m. Cu motorase minuscule. "Amatorii" rad de motorasele mici din FAI, dar 700m cu 5Ns ca la FAI nu pot sa faca. Cu motor de sute de grame, urca si ei 300-400m, nu au altimetru (care sa si mearga), nu le merge parasuta (nu iese), etc.

De asta zic io, veniti bre la concurs, sa vedeti acolo norme, cum arata modelele, lumea, sa decideti la fata locului daca va place sau nu. Concursuri la Buzau in 2012: World Cup Buzau, Campionat National. Mai e un concurs la Pucioasa, dar ramane de vazut daca e cu lansari pe camp.

Partea mai dureroasa este cu banii. Cluburile de stat au (nu toate) bani de concurs, si chiar de materiale. Noi, cei privati, cheltuim mai mult. Oricum, in modelism nu sunt chiar cei mai saraci oameni din patrie, asa ca, SUCCESURI!

Cam atat cu NORMELE si poate mai pe langa ele.
Zbor pentru popor!